El mes de febrer de 2022 es va penjar en la web de la Diputació de Barcelona el document “Guia metodològica per a la implantació del DUPROCIM i la realització de simulacres”. Aquesta guia és una mostra que, com a societat, es va avançant en la gestió de la seguretat. Siguin ajuntaments, com aquest cas, empreses o entitats, si es vol una seguretat real i efectiva cal que els plans que es preparen arribin a implantar-se dins les organitzacions.
Però què s’entén per implantació? En aquest article, es fa un repàs a alguns dels elements clau en la implantació de plans de protecció civil que es treballen en la guia, perquè la seguretat no acaba en la redacció d’un pla,… sinó que comença quan l’organització l’integra en el seu dia a dia.
COMPARTEIX-HO:
“La seguretat no acaba en la redacció d’un pla o el desenvolupament d’una eina,… sinó que comença quan l’organització l’integra en el seu dia a dia“
La guia
Si es vol avançar en la millora de la seguretat i la gestió del risc en les organitzacions, s’ha d’aspirar a que les eines que es dissenyen s’utilitzin i s’integrin en el seu dia a dia. En seguretat, una de les principals eines que s’utilitza es el desenvolupament d’un pla. Hi ha diferents tipus de plans, com per exemple els plans d’autoprotecció, els plans de plans de protecció civil, els plans de continuïtat, els plans preventius, els plans de seguretat o els plans de recuperació dels desastres (DDR), entre els més coneguts.
Els plans integren el coneixement del context i l’organització; realitzen o incorporen l’anàlisi dels riscos; defineixen les estratègies i les mesures per a fer front als riscos; organitzen l’estructura de resposta i els nivells d’activació i les actuacions a dur a terme quan aquests riscos es materialitzen. Sense oblidar el manteniment i la millora continua.
Normalment, aquest plans inclouen, per assegurar-se que l’organització els ha interioritzat, un apartat d’implantació que assegura que es coneixen els riscos, com es gestionen i com s’ha d’actuar davant d’un incident, una emergència o una crisis.
Per afrontar la implantació aquesta guia proposa començar planificant les actuacions d’implantació. A continuació, explica com s’estructuren i com es poden realitzar les actuacions d’implantació més comuns: informació a la població, formació dels actuants i realització dels exercicis. Finalment, es tanca el cercle de la implantació amb l’avaluació dels resultats obtinguts, pas imprescindible per a corregir la planificació inicial i identificar les millores per a que els plans permetin afrontar amb garanties la gestió de les emergències municipals.
En la guia s’ha incorporat l’experiència acumulada els darrers anys donant suport als municipis en la implantació dels DUPROCIM. Per a cada actuació (planificació, informació, formació i exercicis) es proposa un procediment per a que sigui més senzill la seva gestió, de forma que el responsable de la implantació ho pugui transformar en procediments de gestió o un manual d’implantació. Al cap i a la fi, en el moment que es vol implantar un DUPROCIM es fa necessària la gestió de tot el pla. Des de la gestió del risc, l’organització de l’emergència fins a la pròpia implantació. Finalment, en els annexes es faciliten un conjunt de plantilles que poden ajudar a començar.
Les principals actuacions que es realitzen en el marc de la protecció civil municipal són:
- Informació a la població, que es tradueix normalment en campanyes informatives ajustades a la realitat del municipi. Els ciutadans que viuen, treballen o circulen pel municipi han de conèixer quins són els principals riscos que hi ha al municipi. Des dels més coneguts com els incendis forestals o les inundacions, fins altres riscos com les grans concentracions de persones, el DUPROCIM recull aquells municipis que poden impactar amb més freqüència. Però, a més, han de saber com reaccionar i que l’ajuntament està preparat i organitzat per fer-hi front a través de la Comissió Local de Protecció Civil (quan no passa res) o el Comitè d’emergència (quan hi ha una emergència o crisis).
- Formació dels actuants. Un altre element clau és explicar a totes les persones que estan dins l’organització de l’emergència el contingut del DUPROCIM. Han de conèixer els riscos presents en el seu municipi i com poden impactar; quins són ele elements vulnerables; com s’ha organitzat l’ajuntament per a respondre-hi; quins son els nivells d’emergència i com s’activa el comitè d’emergència, quines funcions té cadascú i com es coordina en amb d’altres administracions, organismes i entitats. Amb la formació els implicats interioritzen tots aquests coneixements.
- Exercicis i simulacres. Finalment és clau acabar amb la realització d’exercicis o simulacres, que permeten posar en pràctica el que s’ha après, interioritzar la presa de decisions en situacions d’emergència, com actuar i, alhora, identificar gaps entre el que està escrit i com s’aplica a la realitat. Hi ha molts tipus d’exercicis i simulacres i, més enllà dels grans simulacres que mobilitzen molts recursos operatius, també hi ha simulacres de despatx i exercicis més petits que faciliten amb menys recursos i de forma àgil, poder assolir els objectius de consolidar els coneixements i identificar punts de millor en el propi pla.
EL PAPER DE LES EINES DE SUPORT
En la guia hi ha un apartat dedicat als diferents recursos que es poden utilitzar per a la implantació del DUPROCIM. Però al mateix temps, s’introdueix l’eina PCOM i s’explica com pot ajudar en la implantació dels plans municipals.
És important destacar l’esforç que ha fet la Diputació de Barcelona per a realitzar i posar a disposició dels ajuntaments aquesta aplicació informàtica que dona suport a la gestió de les emergències municipals i que té, a més, un paper molt interessant en la realització de simulacres de despatx.
Aquesta dualitat és important perquè per a garantir que una eina s’utilitzi el primer pas és conèixer-la i saber utilitzar-la. En aquest cas el PCOM, com permet utilitzar-la per a la realització de simulacres, facilita el seu coneixement i prepara als responsables municipals per a que la puguin utilitzar quan hi hagi una emergència en el seu municipi.
Els recomanem la lectura de tota la guia i, en especial, com el funcionament d’aquesta aplicació. L’ús d’aplicacions de suport a la gestió de les emergències cada cop tenen un paper més important.