Aquest 2022 suposa un no parar d’aprovacions, actualitzacions o revisions de normatives o estàndards en l’àmbit de la privacitat i la ciberseguretat. Un dels canvis més esperats era la revisió de l’Esquema Nacional de Seguretat, ENS, per la seva importància en la gestió de la ciberseguretat en l’Administració Pública. En aquest article es repassa els canvis de l’ENS en referencia a la protecció de dades.
Divulgació
Un pas més en la implantació dels plans de protecció civil: Guia d’implantació del DUPROCIM i la realització de simulacres de la DIBA
La Diputació de Barcelona ha publicat el febrer de 2022 una guia per ajudar als municipis a implantar els DUPROCIMS, document únic de protecció civil municipal, que han d’elaborar els municipis a Catalunya. Aquesta guia és interessant perquè, malgrat centrar-se en la implantació d’un pla de protecció civil, pot ser una bona orientació per als professionals de la seguretat que han d’implantar un pla de protecció civil.
Successos de referència en la gestió de crisis, 2n Semestre 2021
Continuem amb el recull de casos de referència en la gestió de crisis i emergències, aquest cop amb els casos corresponents al 2n semestre de 2021.
La manca de subministrament energètic, un vell problema conegut que tornem a descobrir
Aquests darrers mesos hi ha hagut molt d’enrenou als mitjans de comunicació i les xarxes socials davant la possibilitat que hi hagi un escenari de restriccions del subministrament energètic. Aquest ha estat un moment de visibilitat d’una qüestió que els experts fa molt temps que alerten i, per tant, no és un tema nou.
En aquest article no entrarem en l’oportunitat o l’interès que fos el focus mediàtic durant uns dies, sinó que aprofitarem aquest interès per repassar una mica el quid de la qüestió.
Les empreses no poden esperar més a incorporar la continuïtat de negoci. Senyals d’alerta i passos bàsics per començar
“Quan la barba de ton veí veges afaitar, posa la teva a remullar” és un refrany que ara haurien de tenir en ment tots els directius i gerents de les empreses, independentment de la mida i la complexitat que tinguin. Els problemes d’abastament a Anglaterra, el preu dels contenidors a nivell internacional o la manca de treballadors arreu del món, són elements d’alerta que haurien de fer aturar els responsables de prendre les decisions en les organitzacions per analitzar com els impactaran aquests escenaris o esdeveniments. En definitiva, és imprescindible conèixer els riscos que amenacen la supervivència de l’empresa i s’ha de saber com recuperar-se si hi impacten. Per això, sigui com sigui l’empresa, s’ha d’incorporar la continuïtat de negoci.
Aquest article explica breument els passos bàsics a realitzar que l’ajudaran a reflexionar en quin estat està la seva empresa respecte la continuïtat de negoci.
Reptes de l’equip de govern en la post-pandèmia: la reducció del risc de desastres
L’administració local és la més propera al ciutadà i a qui pertoca fer complir les mesures preventives davant la COVID-19 de les activitats que es fan en el municipi. Tot i el repunt actual, la vacunació de la població permet visualitzar com pot ser l’escenari de normalitat post covid, en el que ja sabem que hi haurà coses que seran diferents, des del punt de vista social, econòmic i geopolític.
Per això, ara és un bon moment per enfocar de nou l’escenari que es trobaran els equips de govern quan mirin les amenaces al municipi a les que cal fer-hi front. En aquest article es proposa quines poden ser algunes d’aquestes amenaces i es fa una primera reflexió de com les poden afrontar.